Para kazanan bir proje neden kapatılır?

27 Kasım 2012

Gaxxi‘yi 2010 yılında satın almıştık. Bugün, projeyi 1 Şubat 2013 tarihinde kapatacağımızı müşterilerimize duyurduk. Bu yazıda bu yarı-başarısızlık öyküsünü kısaca anlatmaya çalışacağım (ama muhtemelen çok kısa olmayacak)

Neden satın aldık?

Aslında böyle bir satın alma planlarımızda yoktu. Kurucuları bir gün ofisimize gelerek Gaxxi’yi güvenebilecekleri, işi sahiplenip büyütebilecek bir şirkete (bkz: Beriltech) satmak ve petarkadas.com gibi diğer projelerine daha fazla zaman ayırmak istediğini anlattı.

  • Gaxxi Türkiye’nin ilk ücretli blog servisiydi, karlıydı ve ciddi müşterileri vardı.
  • Kurucuları (Umut ve Şafak Akyol) hem yakından tanıdığım, hem de birlikte çalışma şansı bulduğum başarılı yazılımcılardı.
  • Blogcu’dan dolayı bu konuda oldukça deneyimliydik.
  • Nokta ile yaptığımız “blog” rekabet sözleşmesinin süresi yeni sona ermişti.
  • Blog.com.tr, blogdunyasi.com gibi blog konusunda değerlendirebileceğimiz bazı markalarımız vardı.

Kısa sürede anlaşarak, Gaxxi’ye küçük bir yatırım yaptık. İki yılda kendini amorti edeceğini düşündüğümüz Gaxxi, beklediğimizden de iyi giderek dokuz ayda yaptığımız yatırımı bize geri ödeyen karlı bir iş kolu oldu.

Satış sonrası neler oldu?

İlk olarak kesinti ve teknik sorunlar yaşamayacağımız bir sistem ve müşteri destek için gerekli altyapıyı kurduk. Bu süre boyunca da müşterilerimizi memnun ettiğimizi düşünüyorum ve umuyorum.

Ancak, Gaxxi’yi ilerletme ve yenileme çalışmaları planladığımız gibi gitmedi. Bir türlü Gaxxi’ye özel bir ekip oluşturamadık. (Hem blog işi artık yazılımcıları ikna etmek için seksi bir alan değil, hem de işimiz sürekli başımızdan aşkındı.) Kendi üretmediğimiz karmaşık sayılabilecek bir sisteme müdahale etmenin ne kadar zor olduğunu gördük. WordPress gibi bir çok başarılı şirket dururken, sıfırdan teknoloji geliştirmeyi de asla bir alternatif olarak görmedik. Bu yüzden Gaxxi’yi kaliteli bir şekilde işletmeye odaklanmaktan ötesini yapamadık.

Böylece, büyüyüp gelişeceğini düşündüğümüz bir iş, yaşayan bir ölü işletmeye dönüştü.

Sonuç olarak, müşteri sayısı zamanla biraz azalsa da bize para kazandırmaya devam eden Gaxxi’yi kapatmaya karar verdik.

Para kazanan bir projeyi neden kapatıyoruz?

  • Ben aktif bir blogcuyum (bkz: okuduğunuz blog) ve 2010’dan beri amacım Gaxxi’ye geçmek olmasına rağmen sadece WordPress kullanıyorum. Müşterilerim neden daha kötü bir servise para ödesin ki?
  • Her ay WordPress ve diğerlerine eklenen onlarca yeni özelliği sunamadığımız için müşterilerimiz  hem mutsuz oluyorlar, hem de rekabette açık kaynak kullanan diğer bloglardan geride kalıyorlar.
  • Gaxxi’den memnun olan bir çok müşterimiz var ama onlar da daha güncel, yeterli teknolojileri ve gelişen bir servisi hakediyorlar. Geçtikleri yeni platformları kesinlikle beğenecekler.
  • Gaxxi’yi kapatma kararımız ani değil, ancak dışa veri aktarımı özelliğini oluşturmak ve test etmek için bir süre çalışmamız gerekti. Duyuruyu yapmadan önce Morfikirler gibi bazı bloglarımızı bu şekilde yeni platformlara aktardık.
  • Artık müşterilerimizin seçme şansı var. Beriltech’in sunduğu WordPress servisine otomatik olarak geçebilecek veya diledikleri servise geçiş yapacaklar. Teknik ekibimiz son Gaxxi müşterisi de sorunsuz şekilde geçiş sağlayana kadar  -tasarım konuları dışında- ücretsiz destek verecek.
  • Geçen sene karar verip uyguladığımız şirket genelinde odaklanma kararı gereği, en iyi olduğumuz çekirdek alanların dışındaki işlerden çıkmaya devam ediyoruz. Beceriksiz olduğumuz her sahayı rakiplerimize bırakacağız.
  • Gaxxi tam bir “zombi” örneği. Yaşayan bir ölüyü yatırım yaparak diriltemiyorsunuz. Filmlerden öğrendiğim kadarıyla en doğrusu zombileri gördüğümüz yerde öldürmekmiş 🙂  (Zombileri öldürmenin bir çok yöntemi var, biz büyük ihtimalle Gaxxi’yi DNS marifetiyle öldüreceğiz.)

Kapatmak dışında alternatif yok mu?

  • Başka bir şirkete devredebilirdik, bundan para da kazanabilirdik. Bunu yaparsak en başta müşterilerimize, sonra da Gaxxi’yi alan şirkete haksızlık ve ayıp etmiş olurduk.
  • Gaxxi kaynak kodlarını açabilirdik. Bunu birkaç yıl önce yapsak anlamlı olabilirdi, artık bir seçenek bile değil.

Gaxxi sürecinden öğrendiklerim

  • Stratejik konularda acele karar vermemek
    Gaxxi satın almasına iki günde karar verdik ama bu kararla iki buçuk yıldır yaşıyoruz. Kesinlikle pişman değilim, hem yaptığımız yatırımdan çok fazlasını kazandık, hem çok şey öğrendik, hem de Gaxxi müşterilerine bu süre boyunca güzel bir servis verdik, başka ürünlerimizin satışını gerçekleştirdik, vs. Ama aynı hatayı tekrar yapmak istemem. Planlarınızda olmayan bir fırsat oluştuğunda, acele karar vermeyin.
  • Geleceği olan işlere yatırım yapmak
    Her önemli adımda; bugünün fırsat ve koşullarını değil, beş yıl sonrasını da düşünmemiz gerekiyor.
  • Müşteri odaklı düşünmek
    Satın alma veya ortaklık gibi kararlar alırken, sözkonusun adımların mevcut müşteriler için üreteceği değerin ne olduğuna daha çok dikkat etmek gerekiyor.
  • Daha çok empati yapabilmek
    Daha önce üç şirket/projemizi sattık. Projeyi satın alan tarafta olmanın farklı ve zor bir deneyim olabileceğini Gaxxi’de çok iyi anladık. Başkasının ürettiği bir değeri satın alıp işletmek tahmin edilenden çok daha zormuş.

Gaxxi’nin yolculuğuna son verirken; kurucuları Umut ve Şafak Akyol kardeşlere, bugüne kadar iki şirketin hizmet vermiş olduğu 10.000’e yakın kullanıcı ve müşterimize; ayrıca, Gaxxi’ye emek veren Beriltech ekibine göstermiş oldukları tüm ilgi ve destek için teşekkür ediyorum.

 

 
Bu yazı Girişimcilik kategorisine gönderilmiş.