Ölümcül hata “Odaklanamamak”

19 Ocak 2012

Geçen yıl, “başarı başarısızlığı kapsar” demiş; başarısızlık ve hataların da girişimcilere yol gösterebileceğinden bahsetmiştim.

BerilTech bugüne kadar bir çok başarılı proje yaptı ve bazılarını satarak iyi bir sermaye girişi sağladı.

10 yıllık geçmişimiz boyunca, hiç yatırım almadan bir çok başarılı dot-com ve çalışan iş modelleri yarattık.

Ancak, son iki yılda, “odaklanma”nın gücünü unuttuk. Yonlendir’de, Mail-TR servisinde, Blogcu ve Şirketçe’de büyüme ve başarıyı getiren dinamiklerden uzaklaştık.

Biraz internetin doğası gereği, biraz da yeni iş alanlarının yarattığı heyecanlarla gücümüzü dağıttık.

Daha fazla kazanma amacıyla değil ama; yepyeni projelerin heyecanıyla, severek ve inanarak yaptığımız Şirketçe dışında, irili ufaklı bir çok siteye iş modelleri yaratmaya giriştik.

Ölümcü hata: ana iş modellerine odaklanmayı bıraktık.

Finansal kaynaklar, altyapı ve teknik kaynakların yeterli olduğu yerde, zamanın yetmeyeceğini; zaman yaratsak bile “motivasyonun” ölçeklenebilen bir kavram olmadığı gerçeğini ihmal ettik. Çekirdek değer tasarımına göre değil, elimizde var olan kaynaklara göre iş modelleri geliştirmeye başladığımızı fark edemedik.

Bu hatadan çıkardığımız dersleri daha sonra ayrıntılı olarak yazacağım.

2012 

Bu gelişmeler doğrultusunda, tüm kaynaklarımız ve enerjimizle, B2B arama motoru ve ticaret pazaryeri olarak 5 yıldır yaptığımız Şirketçe’ye ve semantik teknolojilere odaklanmaya, bunun dışındaki az sayıda operasyonumuz dışında kalan alanlardan çıkmaya karar verdik.

Bu kararı uygulamanın zor olduğunun  farkındayım. 🙂.

 
Bu yazı Girişimcilik kategorisine gönderilmiş.