Oyunlar, Domainler, Markafoni.

26 Kasım 2012

On yıl önce İnternet’ten alışveriş yapmaktan, kredi kartı bilgilerimizi internet’te kullanırsak olacaklardan çok korkuyorduk. Havale, posta çeki, mail order gibi yöntemler daha çok tercih ediliyordu.

xDsl teknolojisinin bir anda sunulmasıyla hızla artan İnternet nüfusumuz ilk yıllarında İnternet’ten neredeyse hiç alışveriş yapmıyordu. Bu durum son beş yılda ciddi oranda değişti.

Özel alışveriş kulüpleri

Bu değişimi ivmelendiren faktörlerin başında Markafoni ve ardından gelen Trendyol, Limango gibi rakiplerinin hem online, hem televizyon ve outdoor dahil diğer mecralarda sürekli yaptıkları pazarlama faaliyetleri geliyor.

 

İlk alışverişini Markafoni gibi sitelerden yapan bir çok insan olduğu gibi, internette tüketici olarak alışveriş yapmayı keşfeden KOBİ’lerin de e-ticaret fırsatlarını daha somut olarak anlamasının önü açılıyor.

Fırsat sektörü ve e-ticaret konusunda son üç yılda kurulan binlerce yeni şirket de kitlelerin internet’ten mal ve hizmet alma süreçlerini hızlandırdı.

Alan adları

Alan adı (orijinal adıyla domain) şirketleri de bu değişimi hızlandıran gizli kahramanlardan. Bir çok insanın kredi kartını kullanarak aldığı ilk ürün alan adları oldu.  Türkiye’deki isimtescil.net, natro gibi bu işi iyi yapan şirketlerin sayısının artması da kredi kartını İnternet’ten hem de sanal bir varlığın alışverişi için kullanan en az yüzbinlerce insanın daha sonra İnternet’ten alışveriş yapabilmesinin önünün açılması anlamına geliyor.

Markafoni gibi artan başarılı .com markaların pazarlama faaliyetleri de .com alan adlarının algısını güçlendirerek alan adı pazarını genişletiyor.

İçerik, yazılım ve mobil oyun mağazaları

En zor para verdiğimiz ürünler olan “içerik” veya “yazılım” da artık daha çok tüketilir hale geldi. Apple cihazları ve Facebook gibi ortamlarda düşük fiyatlarla satılan veya uygulama içi gelir elde eden yazılımlar da bu dikeydeki alışkanlıklarımızı yavaş yavaş değiştirmeye başladı. Buradaki en etkili dinamik ise oyunlar.

“Oyuna para verilmez” mantığının yerini bir çok insan için “iyi oyunlara para verilir” almaya başladı. Yavaş yavaş farklı platformlarda yazılımlara ve içeriklere para öder hale geldik. Büyük paralarla yazılım satın almanın değil, yazılımları kiralamanın veya sadece süreçlere para ödemenin önü açıldı.

Microsoft’un yıllar sonra iş modelini Apple’ın oluşturduğu bu kulvara göre yenilemesi şaşırtıcı değil. Gelecek sene Windows mağazası çok önemli bir ticaret merkezi olmaya başlayacak.

Gelecek

Beş yıl sonra artık tüketiciler İnternet’ten alışveriş yaparken tedirginliklerinden, geleneksel alışkanlıkları ve davranışlarından büyük oranda kurtulmuş olacak. Bunun gerçekleşmesine görünmeyen katkıları olan tüm faktörleri bir yazıda anlatmak mümkün olmasa da, bu öncü şirket ve sektörlerin altını çizmek istedim.

Online alışveriş alışkanlıklarını değiştiren başka sektör ve şirketleri de yorumlarda siz paylaşabilirsiniz.

 
Bu yazı Domain, Girişimcilik, İş modeli kategorisine gönderilmiş.
 
 

Oyunlar, Domainler, Markafoni. için 1 cevap