Tek bir doğru yoktur

14 Aralık 2011

On yıl önce, internet işleri el yordamıyla kuruluyor, deneme yanılma ile öğreniliyordu. Yatırımcı da yoktu, internet kullanıcısı da, müşteri de… İnternet’te para harcayanlara deli gözüyle bakılırken, internet işi kurmak tam bir çılgınlıktı. Bilgi alabileceğimiz kaynaklar da, örnekler de çok sınırlıydı. Çok olan tek şey zamandı.

Sabırla çalışanlar, başardılar.

Artık yeni bir iş kurarken, genç girişimcilerin örnek alabilecekleri bir çok rol model olduğu gibi; Türkiye’de ve dünyada başarılı olmuş bir çok iş modeli de önlerinde şeffaf bir şekilde duruyor. Yatırım imkanları da var, müşteri de… Şimdiyse; rekabet çok fazla, herkes buraya akın ediyor. Şimdi zaman az, kaynak ve rekabet çok.

Dünyada ve Türkiye’deki başarılı işletmelerin doğrularını, iş modellerini örnek almakta sakınca yok, her bilgi yararlıdır. Başarılı girişimcilerin deneyimleri de size bir yere kadar yol gösterebilir.

Ancak, işletmelerin ve web sitelerinin dışarıdan görünen gerçekleri, sizi doğruya götürmeyebilir.

Bazen tümden gelir, bazen tüme varabilirsiniz. Yöntemler ve uygulamaları farklı olabilir.

Başka şirketlerin doğruları, sizin girişiminiz için doğru olmayabilir.

Tek bir doğru yoktur.

Girişimcilik tanımında ülke olarak aklımız karışık. Ama kesin olan bir şey var ki, girişim, sürdürülebilir ve ölçeklenebilir bir İŞ MODELİ BULMAK için oluşturulan bir organizasyondur.

Girişimci başkalarının tarif ettiği yolları tarif edildiği şekliyle takip etmez.

Kendi doğrunuzu bulun, uygulayın ve başarın.

 
Bu yazı Girişimcilik kategorisine gönderilmiş.