Başarı başarısızlığı kapsar

16 Aralık 2011

Burada çoğunlukla girişimcilere tavsiyelerimi yazıyorum. Bunun sebebi, genç girişimcilerden iki yıldır “daha sık yazmam” yönünde bir istek olması.

Yazdıklarımın sadece tavsiye niteliğindeki  kişisel görüşlerim olduğu, “mutlak doğrular” olmadığını da sıkça hatırlatmam gerekiyor. Dünya ve internet koşulları o kadar hızlı değişiyor ki, öğrendiklerimiz bir süre sonra geçerliliğini yitirebiliyor. Yeni keşfettiğiniz yöntemler, üç sene önce uyguladıklarınızla tutarlı olmayabiliyor.

Sonuçta,  “tek bir doğru yoktur“.

Kişisel olarak da hata yapıyorum, ekip olarak da yapıyoruz. Hata yapmayı göze almadan ilerleme şansımız yok. Aynı hataları tekrar yapmamaya çalışır ve hatalardan öğrendiklerimizi  içselleştirirsek, bir süre sonra fayda yaratabiliyoruz.

Doğrusu, başarılı olanlar kadar başarısızlıkları da paylaşmak gerekiyor. Girişimciler basında çıkan haberlerde de, kendi yazdıkları yazı ve yorumlarda da doğal olarak iyi ve başarılı olan projeleri veya yaklaşımlar ile anılıyor. Oysa gerçek yaşantımız sadece başarılardan oluşmuyor.

Bundan sonra blogumda yaptığım veya tanık olduğum hataları, düzeltmeye çalıştığımız halde tekrar ettiğimiz hataları, bu hatalardan öğrenerek düzelttiğimiz konuları da yazacağım.

Başarı başarısızlığı kapsar.

Girişimcinin, başarmak için defalarca başarısız olmayı göze alması gerekiyor.

Büyük başarılar istiyorsanız, büyük başarısızlıkları tecrübe etmeye razı olmalısınız.

Girişimciler;  başarısızlıklar yaşayarak zaman, para, moral, vb. kaybetmeye hazır mısınız?

 

 
Bu yazı Girişimcilik kategorisine gönderilmiş.