Yandex ve arama sonuçları arayüzü

13 Ocak 2014

Yandex Türkiye, pazarımıza girdiğine çok sevindiğim ve kurulduğundan beri desteklediğim ve iletişimde olduğumuz bir şirket.

Yandex’in özellikle Harita ve navigasyon alanındaki ürünleri ve TV reklamlarıyla ciddi bir farkındalık yarattığını ve sevildiğini biliyorum, ancak konu “arama” olduğunda henüz hakettikleri pazar payına ve algıya erişebildiklerini düşünmüyorum. Bu, kolay bir iş de değil.

Bunda Yandex’in anasayfa ve arama sonuç sayfalarındaki tasarım tercihlerinin etkisi olduğunu düşünüyorum.

Yandex.ru üzerinden arama yapıp Chrome ile sayfayı Türkçe’ye tercüme edince gelen sonuç sayfası:

yandex_ruTipik beyaz zeminde, Google ile benzer renk formatına sahip; ama kesinlikle daha canlı, renkli ve kullanışlı bir sayfa bu. Rusya’da Yandex arama sonuçları bu şekilde görüntüleniyor.

Aynı arama sorgusunu Yandex Türkiye’de yaptığımda:

yandex_turkey

Burada Yandex’in Adalar konsepti deneniyor. Eminim binlerce mühendisi olan Yandex buradaki performansı ölçüp test ediyordur ama, ben kullanıcı deneyimi açısından şunu söyleyebilirim: Eğer Yandex Türkiye’yi arama konusundaki yeni deneylerini test ettiği bir pazar olarak değil de büyüyüp iş yapacağı bir pazar olarak değerlendiriyorsa, Yandex’in Rusya’da uyguladığı arama sonuç sayfası neyse, Türkiye’de de tamamen onu uygulamalı.

Türk kullanıcısı da, Rus kullanıcısı da, diğer ülkelerdeki kullanıcılar da konu arama olunca arayüz konusuna tamamen alışmış (ve eğitilmiş) durumdalar.

Bu hem pazar payı, hem kullanıcıların algısı, hem de performans açısından daha iyi olacaktır. “Google’dan farklı olalım” yolundan Yahoo gibi tüm dev şirketlerin geçip sonra vazgeçtiğini hatırlamak için hepsinde şu anda bir arama yapmak yeterli. Kaldı ki, Yandex bence arayüz olarak Google’a benzerken farklı olmanın yolunu Rusya’da bulmuş bile.

 
Bu yazı Arama, Girişimcilik kategorisine gönderilmiş.
 
 

Yoruma kapalı.