Bugüne odaklanmak

17 Nisan 2013

nownownowBir yaşam biçimi olarak girişimciliği seçtiyseniz, her zaman planlı ve sistemli çalışmayı başarabilmeniz gerekiyor. Planlama yapmadan, gelecek öngörülerine göre planlı ve mantıklı adımlar atıp süreçleri tasarlamadan başarılı olmak çok mümkün değil.

İnternet’in her gün hızla değişen dinamik koşullarında iş yapmaya çalışan bir girişimci için ise, bu planlı olma gerekliliğiyle tezat oluşturabilen koşullarda bir yaşam mücadelesi sözkonusu. İnternet’teki fırsatlar ve gelişmeler, planlarınızı ve yol haritanızı neredeyse her hafta, hatta her gün değiştirmenizi gerektirebiliyor.

İnternet girişimcisi bu ikilemi nasıl ele almalı? Girişimci, tüm planlar veya beklentileriyle çatışan günlük gelişmeleri yönetirken, bu dinamik ortamda nasıl düşünmeli? Günün getireceği doğru fırsatları kaçırmamanın yolu nedir?

En yalın yanıt: “Bugüne odaklanmak”

“Bugün odaklı olmak” planlama yapmayı ihmal etmeyi gerektirmiyor. Her zaman bir doğrultunuz, yol haritanız ve işletme planınınız olmalı.

Ama geleceği inşa eden yapıtaşları, her gün yenilenen “bugün”ler.

Geleceğin istediğiniz yönde şekillenmesi için bugün, sadece bugünün mikro ölçekteki başarıları ve iyileştirmelerine odaklanmak zorundasınız.

Her yeni gün başladığında, geçmişle ve gelecekle ilgili -planlarınız, beklentileriniz, pişmanlıklarınız ve aldığınız dersler dahil- tüm bilgi ve düşüncelerden -gerçekten- arınıp sadece bugün yapacağınız doğrulara odaklanarak, bugün odaklı olmanın ilk adımını atabilirsiniz. Bunu her gün sürdürebilmek, sizi ölçülebilir ve sürdürülebilir şekilde daha verimli ve başarılı hale getirebilir.

Kendi sorularınızı da ekleyerek bu listeyi genişletin:

  • Bugün işletmedeki sorunları gidermek için ne yapabilirim?
  • Bugün dünden daha sağlıklı kararlar vermek için nasıl düşünmeliyim?
  • Geçmişte yaptığım hataları tekrar etmeden nasıl adım atmalıyım?
  • Bugün nasıl daha verimli bir gün olabilir?
  • Gelecek hafta beni bekleyen sorunları (finansal, idari, teknik) çözmek için ne yapmalıyım?

Yanıtları siz bulacaksınız, ama “bugüne odaklanmak için” önerdiğim düşünceler şunlar:

  • Dün, geçen hafta veya geçen yılın bugüne olan mesafesi neredeyse aynı. Bu mesafenin SIFIR olduğunu varsayın. Dün ve önceki tüm günler geçmişte kaldı ve bugünden geride kalan dönemlerle ilgili sahip olduğumuz tüm duygu ve düşünceler sadece psikolojimiz tarafından yönetilen eski bilgiler. Bugün, geçmişi unutun. Hata yaptıysanız yaptınız. Yanlış adımlar attıysanız, o adımlar atıldı. Hayatın Ctrl+Z düğmesi yok, sakın UNDO yapmaya çalışmayın, zamanı geri alamazsınız. Bırakın, kabul edin. Geçmiş, geçti. Bugün var.
  • Yarın, gelecek ay veya gelecek yılın bugüne olan mesafesi de aynı. O günler veya haftalar henüz gelmedi, ama sizi o döneme götürecek olan bugünün içindesiniz. Bugün, geleceği unutun. Gelecekten umutlu olma ve girişimcide her zaman olması gereken iyimserliği alın, onun dışındaki ihtimalleri boşverin gitsin.
  • Bugün, geleceği oluşturacak yegane günün içinden geçiyorsunuz. Geçmişle ilgili  olumlu veya olumsuz duygularınızın veya gelecekle ilgili olasılık hesaplarına bağlı beklentilerinizin oluşturacağı duyguların bilincinizi kontrol etmesine izin vermeyin. Bugüne bugün’ü ne kadar çok doldurabilirseniz, geleceğiniz geçmişinizden O KADAR farklı olacak.
  • Geçmişteki hatalarınız veya yaşadıklarınızdan öğrendiklerinizin öfke, üzüntü veya kaygılar olarak bugüne tesir etmesine izin vermeyin. O duygular, bugün de benzer hatalar yapmanıza yol açabilir. Yapmayın!
  • Gelecekten beklentilerinizin bugünkü doğru kararlarınızı gölgeleyecek duygu durumları oluşturmaması için gelecekle temasınızı kesin.
  • Düşüncelerinizi gözlemlemeye başlarsanız, kendinizi mutlaka gün içinde geçmiş veya gelecek dönemleri düşünürken bulacaksınız. Bu gayet normaldir. Bu düşüncelerin aklınıza gelmesiyle sakın kavga etmeyin, ama geçmiş veya gelecekle ilgili düşüncelerin geldiğini FARKETTİĞİNİZ anda GEÇİP GİTMESİNE izin verin ve en kısa zamanda bugüne geri dönün. Derin bir nefes alın, işte buradasınız ve geleceği tasarlayan adımları ŞİMDİ atıyorsunuz.
  • Bugün var, bu saatler, bu dakikalar ve doğru kararları vereceğiniz veya bazı yanlış kararlardan GERİ DÖNEBİLECEĞİNİZ bu an var. Bu anın dışındaki her şey ya geçmişin ilüzyonu, ya da geleceğin olasılık hesapları. Boşverin onları. Bugüne, bu ana, ŞİMDİ’ye gelin. Koltuğunuza yeniden oturun, bilgisayarınızdaki ekranlara yeniden bakın. İşte, buradasınız, gerçek olan tek günün içindesiniz.
  • Bugünün güzelliğine, fırsatlarına, gerçekliğine, sorunlarına, çözümlerine odaklanın. Sonuçlar oluşmadan, gerçekleşmemiş ihtimallere kafa yormayın. Adım atarken geçmişi veya geleceği değil bugünü düşünün.
  • İşinizi en iyi siz biliyorsunuz, fırsatlarınızı, gücünüzü, potansiyelinizi ve bunların karşısında bekleyen tehditleri, zorlukları ve yapılması gerekenleri de. Tüm bilgi ve deneyiminizle BUGÜN’e odaklanın.
  • Bunu HER GÜN yapmak için, her güne, BUGÜN’e odaklanarak başlayın.

Bugün ÇOK güzeldir. Yarın, geçmişinizin bir parçası olacak. Şanslıysanız, yarın da yepyeni bir BUGÜN’ünüz olacak. Kıymetini bilin 🙂

 
Bu yazı Girişimcilik kategorisine gönderilmiş.
 
 

Bugüne odaklanmak için 1 cevap