Saygısız girişimci

28 Eylül 2011

Girişimcinin cinsiyeti, milliyeti, ırkı, işletim sistemi yoktur. Türkiye’de pazarlanan doğruların(!!) aksine, gerçek girişimcinin dini, imanı para değildir.

Girişimci geleneksel oyunları bozmanın; değiştirip, dönüştürmenin; sürekli geliştirmenin, üretmenin, yeni olup eskinin yerini almanın peşindedir.

Tüketici olarak Apple fanatiği, Google aşığı, Linux gönüllüsü, bir politikacının hayranı veya bir takımın taraftarı olabilirsiniz. Yeni bir ürüne, başarılı büyük bir şirkete saygı duyabilirsiniz.

Ama girişimci…

Girişimci paraya, güce tapmaz, güçlünün peşinden koşmaz, zengine yağ çekmez, yatırımcının gölgesi olmaz, otoriteye güven duymaz.

Girişimci bilgiye, yönteme, bilime, değişime saygı duyar. “Para kazanmanın on kısa yolu”nu okumayı değil, “Otuzumdan sonra kod yazmak istemiyorum”ları, “üç yıl önce şu işi yapsaydım şimdi kimbilir”leri değil, deli gibi çalışmayı, sürekli ileriye bakmayı, geleceği tasarlamayı sever. Kolayı değil, zoru seçer. Kıvırmayı değil, zorluklarla kıvranmayı tercih eder. Asla karamsar değildir, en zor zamanlarda bile problemi değil, çözümleri düşünür.

Birileri adamın yüz milyonlarca baloncuğu varken neden terlik giyiyor, serseri gibi geziyor diye düşünmekteyken, o, akşam yazılacak yeni kodları, açılacak sistemleri düşünmektedir. Başkaları onun şimdi ayvayı yediğini düşünürken, o ayva tatlısından bir dilim alıp, bir sene sonrayı düşünüp gülümser.

Bir girişimci nasıl bozacağını (disruption), nasıl dönüştüreceğini, nasıl değiştireceğini bilir. Ufku geniştir. İki eleştiriyle yıldıramaz, üç saatlik toplantıyla yolundan döndüremezsiniz. Ona çektiği zorlukları, bulunduğu durumu göstererek, kendine acımasını sağlayamazsınız.

Kasasına milyonları doldurmuş girişimcilerin tek ortak özelliği, “değer üretme” kültürüne olan bağlılıkları ve “ürüne duydukları aşk”tır. Ne kadar para kazanırsa kazansın, para sadece başkalarının ilgisini çeker, onların değil.

Girişimci başka şirketlere, ürünlere aşık olacak kadar duygusal, fanatik olacak kadar subjektif, mürit olacak kadar bağımlı veya taraftar olacak kadar taraf olmaz.

Girişimci ancak rasyonel, objektif, bağımsız ve tarafsızsa… değiştirir, dönüştürür, başarır.

 

 
Bu yazı Girişimcilik, İş modeli, Sosyal Ağlar, Web 2.0 kategorisine gönderilmiş.