Sosyal ağ etkisi

06 Ağustos 2011

3 ay önce, şirketimize gelen bir email üzerine friendfeed’de bir paylaşım yaptım. BTK’dan gelen listedeki yasaklı kelimelerin 138 tane olduğunu bir editör yardımıyla saymak dışında, sadece üç cümle yazdım. Önceden haberim bile olmayan bu konuda, toplam 2 dakika zaman harcamamışımdır.

Bu yazı ff ve twitter’da hızla yayıldı. Birkaç saat sonra Webrazzi, ertesi gün Cnn Türk bu konuyu yayınladı ve 48 saat olmadan 738 farklı web sitesinde düşüncelerim yer aldı. Hürriyet Daily News’ten bir gazeteciye bu feed sonrasında kısa bir röportaj verdim ve  hem online, hem de gazete baskısında yayınlandı.

Daily News’da yazının online olmasından saatler sonra uluslararası müşterilerimizden bir çok telefon ve email aldık. Sordukları sorulara verebilecek net bir yanıtımız oluşmadığından, onlara henüz bir bildirim yapmamıştık.

Ama friendfeed’e yazmıştım…

Sosyal ağlar ekranda gördüğümüz yazı ve yorumlardan ibaret değil. İyi istatistik sunan sistemler bile, en fazla yazdıklarımızın kaç kişiye eriştiğini söyleyebiliyor, kime ulaştığımızı değil. Kime ulaştığımızı bilmemiz bile, yarattığımız etkiyi tahmin etmemiz için yetmeyebilir.

Aylarca çalışıp, bütçeler harcayıp, sosyal medyada hiç etki yaratamayan şirketler ve kurumlar olduğunu biliyoruz. Sosyal medyanın çok “organik” bir yapı olduğunu düşünmeleri lazım. En küçük bir manipülasyonun, özensizliğin veya bilgi eksikliğinin olumlu bir katkı yaratmak yerine dalga dalga ters etkiler yaratabileceği hesaplanmalı.

“Anlamlı, paylaşılmaya değer hareketler yapmak”, “yararlı, gerekli bilgi sunmak”, “fayda sağlamak” gibi temel doğrulara odaklanarak, sosyal medya etkisi yaratma bütçeleri çok daha doğru kullanılabilir.

Doğru zamanda, doğru şeyi, doğru şekilde paylaşırsanız, mesajınız ve markanız doğru yerlere ulaşabilir.

Bu konuyla ilgili daha sonra yazacağım:

  • Her sosyal ağ aynı değil
  • Sosyal etki programlanamaz
  • Sosyal ağlar farklıdır
  • Sosyal etkiyi tahmin edebiliyor muyuz?
 
Bu yazı Marka, Sosyal Ağlar kategorisine gönderilmiş.
 
 

Sosyal ağ etkisi için 1 cevap