Türkiye’nin devleri İnternet’te neredeler?

30 Temmuz 2007

Türkiye’nin dev iletişim şirketleri var: Türk Telekom, Turkcell, Vodafone, Avea… Gerek sermayeleri, gerek hedef kitleye erişim ve reklam potansiyelleri, gerek teknolojik altyapıları ve insan kaynakları ile internet sektöründeki firmalarla karşılaştırılamayacak olanaklara sahipler.

Ancak bu dev firmaların internet ekosisteminde var olamadıklarını, olsalar dahi başarılı bir şekilde tutunamadıklarını gözlemliyoruz. İnternet’in altyapı hizmetlerini başarıyla sunan Türk Telekom’un, ya da yurtçapında GPRS kullanımıyla dev bir servis sağlayıcıya dönüşen Turkcell’in gerçekten “hit” olan internet projeleri olduğunu söylemek mümkün değil.

 Tüm bu dev firmaların mevcut girişimleri var ve/veya yenileri de olacak. Ancak internet’te tutunup, “çok başarılı” olabilmeleri için yeni ekonominin doğrularını idrak etmeleri, kullanıcıyla dost olmaları ve gerçekten bu alanda ne gibi servislere ihtiyaç olduğunu doğru tespit etmeliler.

Oyunda geride olan Vodafone ve Avea’nın lider Türk Telekom ve Turkcell’den daha çok ilgi duydukları bir alan internet. Ancak ben TT ve Turkcell’in kurumsal bazı önlemleri alıp, internet alanına doğru yatırımlar yapabilirse, hızla büyüyen bu alanda varlıklarını güçlü bir şekilde gerçekleştirebilme ihtimalleri olduğunu düşünüyorum.

Girişimciliğin sınırlarını ortadan kaldıran internet’e, bu dev firmaların doğru bir şekilde güçlerini aktarmaları, hem kendileri, hem de ülkemiz için büyük bir fırsat yaratacaktır. İnternet sektöründe bekleyecek zaman asla olmadığından, bu firmaların akılcı satınalmalar ve doğru uzman firmalardan danışmanlık alarak gelecekte bugün olduklarından çok daha iyi bir yere geleceklerini düşünüyorum.

Bu konu bence çok önemli, çünkü dev firmalar bundan sonra, internet’te var olmayı başaranlar ve başaramayanlar olarak ikiye ayrılacak….

 
Bu yazı Girişimcilik kategorisine gönderilmiş.
 
 

Türkiye’nin devleri İnternet’te neredeler? için 1 cevap