Girişimci dediğin dikkatli olur.

11 Nisan 2012

Angry Birds milyar dolarlık bir ekonomiye dönüştü. Herkesin dilinde “çok basit bir oyun” olduğu. İhmal edilen iki gerçek var. Birincisi, basit olanı yapmak zordur. Diğeriyse, Angry Birds’ün bu şirketin ilk oyunu olmadığı. Bu başarıdan önce onlarca oyun ve bir çok iş modelini denemiş bir şirket.

Herkes Instagram’ı konuşuyor. Bu kadar basit bir uygulama nasıl bu kadar para kazanır? Değerlemesi gerçekten bir tartışma konusu, ancak hem Instagram’ın yanına yaklaşabilen bir rakibi bile yok, hem de Facebook’un değerlendirdiği tek parametre ürün veya kullanıcılar değil.

Gowalla varken, Foursquare yoktu. Neredeyse aynı şeyi yapmalarına rağmen, gencecik ekip şimdi dünyada yaşam tarzını en çok etkileyen ürünü yönetiyor. Gowalla ise artık tarih oldu.

Girişimciler dikkatli olmalı:

Konferanslarda ve etkinliklerde girişimciler motive ediliyor. Bunda yanlış bir şey yok. Ancak anlatılan, işin hep sıcak, tatlı, parlak yüzü.

Milyon dolara satılan siteler… İki-üç kişilik ekiplerin dünya çapında başarıları… Ev ofisinden büyük paralar kazanan girişimciler… Milyar dolar değerlemeye ulaşan e-ticaret siteleri.

Oysa, hangi başarının pakedini açıp kurcalarsanız, orada beklemediğiniz kadar çok emek, gözyaşı, alın teri, problemler ve belki de şaşırtıcı gerçekler çıkacaktır.

Pazarlanan gerçeğin ta kendisi olana kadar, dikkatli olun.

 
Bu yazı Girişimcilik kategorisine gönderilmiş.
 
 

Yoruma kapalı.