Lean Startup

26 Kasım 2011

Ekim ayında Eric Ries‘ın Web2Expo New York’taki konuşmasını canlı izledim. Yeni çıkan kitabı “Lean Startup“ı anlattığı bu konuşmayı aşağıda izleyebilirsiniz.

Bu genç girişimci, Google ve IBM gibi şirketlerin sıkıcı ve işe yaramayan sunumlar yaptığı salonda, kalabalık bir kitleyi enerjisi ve bilgi birikimiyle büyüledi.

Lean Startup yaklaşımı, internet şirketlerinin ve ürün geliştirme süreçlerinin nasıl tasarlanması – ve tasarlamaması – gerektiği konusunda faydası kanıtlanmış tavsiyeler sunuyor.

Bir kaç yıldır blogunda yazdığı LS’i önce bir metodoloji, şimdi de bir kitap haline getiren Ries’i çok iyi dinlemek gerekiyor.

Yıllardır BerilTech’te başarılı sonuçlar üreten temel yaklaşımlarımızı Lean metodolojisinin önerdikleriyle geliştirerek çok daha etkin sonuçlar almaya başladık.

İnternet girişimlerine klasik IT yaklaşımlarıyla yaklaşarak  başarılı (ve ölçeklenebilen) ürünler geliştirmenin artık ÇOK ZOR olduğunu söyleyebiliriz.

Elbette ne Lean Startup, ne de ezbere bilinen yaklaşımlar kutsal değil. Bildiği teknoloji ve yöntemleri bir “din” haline getirerek yaşayan kitleler söz konusu olunca, okuduğunda hemen uygulanacak formülleri tek başına sunabilecek hiç bir kaynak yok.

LS, özetle, açık kaynak kullanımı, hızlı ve çevik geliştirme süreçleri, aşama aşama geliştirme yerine sürekli (iteratif) geliştirme ve uygulamayı öneriyor.

Sürekli “Fikir -> Kod -> Veri”  iterasyonları, günlük ve sürekli güncellemeler, analiz ve takım çalışmasıyla “öğrenen startup” için her şirketin kendi doğrularını yaratması gerekiyor.

Daha sonra bu konuda farklı yazılar yazacağım.

Bağlantılar

Web 2.0 Expo NY 2011, Eric Ries, Lessons Learned, “The Lean Startup” – YouTube.

.

 
Bu yazı Girişimcilik, İş modeli, Web 2.0, Web 3.0 kategorisine gönderilmiş.
 
 

Yoruma kapalı.