Girişimin değer tasarımı – 1

08 Mart 2011

Önceki yazımda girişimleri sadece gelir modeline bakarak değerlendirmenin yetersiz olacağından bahsetmiştim.

Bir girişimin geri kazanacağı değer, ürettiği değer ile doğru orantılıdır.

En kıymetli kaynağımız olan zamanı iyi kullanmak için, logo tasarlamaya, satış bağlantıları için insanları aramaya veya kod yazmaya başlamadan yapmamız gerekenler olabilir.

Bir girişimin başarılı olması:

  • insanların hayatlarında önemli bir değişikliğe sebep olmasına, veya
  • bazı yaşam veya ekonomi alışkanlıklarını değiştirmesine,  veya
  • tanımlanmış bazı kuralları değiştirmesine, veya
  • bir işi kolaylaştırması, mümkün kılmasına bağlıdır.

Özet olarak, girişiminiz bir değer üretmeli.

Girişimin üreteceği değeri tanımlamak; hangi değeri, kimler için, nasıl üreteceğinizin tasarımı sürecindeki ilk adım olabilir.

İlk düşünmemiz gereken hangi değeri ürettiğimizdir. Bu konuda elbette bir fikriniz var, ancak değer tasarımını geliştirmek için bunu ayrıntılandırabilecek bazı yanıtlar vermemiz gerekiyor:

  • Müşteriye sunduğunuz değer nedir?
  • Girişiminiz müşterinizin hangi sorununu çözecek ve/veya hangi ihtiyacını karşılayacak?
  • Müşterinin bu ihtiyacını kısmen veya tamamen gören ürünler var mı?
    Varsa, sizin girişiminizin farkları nedir?
    Yoksa, böyle ürünler neden yok? İlk olmanızı sağlayacak bir farkındalık/zaman/teknoloji avantajınız mı var, bu sahadan özellikle uzak mı durulmuş veya daha önce başka oyuncular bu işi deneyip vazgeçmiş/batmış mı?
  • Piyasada mevcut girişimlere benzer bir işi, bazı farklılıklar ve yeni özelliklerle mi sunuyorsunuz, yoksa yenilikçi bir teknoloji ve/veya ürün mü sunuyorsunuz?
  • Farklı müşteri grupları ve onlar için farklı ürün ve hizmet tasarımları olacak mı?

Bu sorularla ilgili cevapları oluşturmak, gerekli araştırmaları yapmak ve objektif bir şekilde tüm yönleriyle veriyi bir araya getirmek doğru bir adım olacaktır.

Hangi değerin yaratıldığına dair bu çalışmalar esnasında ortaya çıkacak veri, rekabet analizi, ürün geliştirme, pazarlama ve satış gibi sizi bekleyen bir çok  süreçte işinize yarayacak.

Üretilen değer, niteliksel veya niceliksel olabilir:

  • Daha iyi fiyat, servis kalitesi veya servis hızı gibi niceliksel bir değer mi yaratacaksınız?
  • Tasarım ve teknolojideki farklılıklar, müşteri deneyimi veya kalite ile ilgili niteliksel bir değer mi yaratacaksınız?

İddialı bir girişim, her iki alanda da değer yaratmayı hedefleyebilir. Deneyimli bir girişimci için nispeten daha kolay olsa da, böyle bir senaryonun her zaman daha zor ve zahmetli olduğunu unutmayın. Hem niteliği, hem niceliği artıran bir girişim kurguladığınızda dahi, hangi tarafın daha baskın olduğu girişiminizin değer tasarım süreci boyunca aklınızda olmalıdır. Dengeyi kurmalısınız.

Girişimin değer tasarımındaki ilk çalışmalar; şirketin logosundan sloganına, web sitesi ve kataloglarının içeriğinden ürün tasarımına, yatırımcılara yapılabilecek sunumlardan iş planına, ekibinizin motivasyonundan müşterilerle kurulacak iletişimin tasarlanmasına kadar bir çok süreçte şirketin ömrü boyunca yol gösterici olabilir.

Bir sonraki yazım, girişimlerin hangi farklı kategorilerde, nasıl değer üretebildiğini örneklerle anlatan bir yazı olacak.. Вы можете играть в игровые аппараты прямо сейчас, регистрации и других азартных развлечений ищите здесь! На нашем сайте вы можете играть бесплатно и без регистрации, запустить их можно онлайн без смс. Выбираем сначала платформу автоматов, потом — сам аппарат. Вы можете попробовать игровые аппараты прямо сейчас, регистрации и . вулкан клуб официальный сайт Для азартных развлечений ищите здесь! На нашем сайте вы можете играть бесплатно и без регистрации Список надёжных залов казино Вулкан на выбор виды бесплатных кредитов. Для азартных же игроков, ценящих неподдельные чувства, для тех, кто может себе это позволить, подобраны залы с наивысшими показателями всех важных параметров .

 
Bu yazı Girişimcilik, İş modeli kategorisine gönderilmiş ve , ile etiketlenmiş.